Grillowane krewetki – jak je dobrze przyrządzić?

Ogród jest przestrzenią relaksu, w której mieszkańcy domu spędzają czas wraz z rodziną i przyjaciółmi. Warto zadbać  nie tylko o jego wygląd, ale również funkcjonalność. Piękne rośliny, wygodne meble ogrodowe oraz wysokiej jakości grill zapewnią uczestnikom biesiad komfort wspólnie spędzonych chwil i możliwość próbowania nowych przepisów na przepyszne dania z krewetkami! 

Jaki grill do ogrodu?

Grillowanie jest czynnością, która na stałe wpisała się w letni krajobraz. Dzięki grillowi wspólnie spędzone w ogrodzie wieczory będą przyjemne pełne przeróżnych aromatów i smaków. Spożywanie przepysznych potraw przyrządzonych na świeżym powietrzu jest sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, dlatego warto przyjrzeć się ofercie tego rodzaju produktów i wybrać sprzęt odpowiadający wymaganiom i potrzebom klienta. Rynek oferuje różnego rodzaju grille do ogrodu, między innymi:

    • Grill gazowy, który jest jednym z największych bestsellerów ostatnich lat, przeznaczonym dla zwolenników zdrowego jedzenia i nowych technologii. Umożliwia on efektywniejsze grillowanie i zdecydowanie zdrowsze niż w przypadku grilla węglowego. Związane jest to z brakiem kontaktu potraw z niezdrowym dymem. Poza tym grill gazowy z pokrywą chroni potrawy w ciągu całego procesu ich przyrządzania. Niezwykle funkcjonalnym urządzeniem jest grill gazowy z rusztem żeliwnym. Natomiast system Easy Clean w niektórych modelach sprawia, że skapujące z potraw sosy nie zatrzymują się na ściankach, tylko są odprowadzane na specjalną tacę.
    • Niezwykle poręcznym urządzeniem jest grill gazowy turystyczny przeznaczony dla osób ceniących sobie mobilność urządzenia. Choć zakup tego rodzaju sprzętu jest sporym wydatkiem, to eksploatacja jest zdecydowanie tańsza, gdyż jedna butla gazowa wystarczy na cały sezon. 
    • Grill węglowy, umożliwia komfortowe przygotowanie potraw. Jest urządzeniem stabilnym i bezpiecznym dzięki specjalnym nóżkom i wentylacji. Szeroka oferta tego rodzaju sprzętu umożliwia zakup grilla, dzięki któremu możliwe jest przygotowanie uczty dla pokaźnej  rodziny i znajomych. Grill węglowy został wyposażony w specjalny pojemnik na brykiet i inne materiały do jego opalania, a specjalny pojemnik na skapujący z potraw tłuszcz ułatwi utrzymanie go w czystości. W ofercie znajdują się nie tylko grille małe, średnie i duże, ale także kuliste, przenośne wózki węglowe, grille lokomotywy. Natomiast kółka pozwalają na dowolne przemieszczanie sprzętu w zależności od potrzeb. Newralgiczne elementy urządzenia są pokryte specjalną powłoką, umożliwiającą szybkie czyszczenie. Często wybierany jako grill do ogrodu.
    • Grill elektryczny ma wiele zalet, między innymi umożliwia przyrządzenie potraw również w okresie zimowym. Proces grillowania jest znacznie zdrowszy bez ognia i emisji dymu, a potrawy są mniej tłuste. Można go używać nie tylko na zewnątrz, ale również w pomieszczeniach, gdyż nie emituje szkodliwych oparów. Wygoda użytkowania polega na przyrządzaniu potraw bez konieczności rozpalania, utrzymywania i kontrolowania ognia. Poza tym ciepło jest równomiernie rozprowadzane na grillu, co uniemożliwia przypalanie jedzenia. 

Zalety grillowanych potraw

Grillowane potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat. To doskonała alternatywa dla smażenia, podczas którego nie wykorzystuje się tłuszczów. Wytapia się on w trakcie przygotowania posiłków, dlatego mięso grillowane jest chudsze i zdrowsze od smażonego. Poza tym przy grillowaniu straty witamin są mniejsze niż podczas gotowania. Aby jedzenie było zdrowe, należy przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania posiłków na grillu.

krewetki z grilla do ogrodu

Przepisy na krewetki z grilla

Grillowane krewetki są niezwykle smacznym daniem, a jednocześnie dodatkiem do pieczonych ziemniaków lub różnego rodzaju sałatek. To doskonałe źródło białka o niskiej zawartości tłuszczu. Można je podawać na gorąco i zimno. Dla amatorów owoców morza są doskonałą potrawą. 

Wystarczy kupić 1 kilogram krewetek, a do marynaty 4 łyżki posiekanej pietruszki, szklankę oliwy, łyżkę posiekanego oregano, 4 łyżki soku z cytryny, posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, pieprz kajeński i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać ze sobą. Następnie krewetki zalać marynatą i zostawić na 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Następnie należy krewetki nabić na patyki do szaszłyków i ułożyć na rozgrzanym ruszcie na okres trzech minut. Po tym czasie można je ze smakiem zjeść. 

Kolejną niezwykle pyszną i prostą potrawą są świeże krewetki, które należy oczyścić. Następnie ułożyć na rozgrzanym do 200 stopni grillu i grillować po półtorej minuty z każdej strony. Po zdjęciu podaje się je z masłem, sokiem z cytryny i solą.