Jakie są skutki stresu oksydacyjnego?

Stres oksydacyjny jest bardzo niebezpieczny dla ludzkiego organizmu, ponieważ może być przyczyną wielu groźnych chorób, w tym również nowotworów. Jego przyczyną jest najczęściej niezdrowy tryb życia, zła dieta, podleganie nieustannemu i długotrwałemu stresowi. 

Jak antyoksydanty wpływa na wzmocnienie odporności?

Stres oksydacyjny nazywany inaczej tlenowym wywołany jest brakiem równowagi w organizmie człowieka pomiędzy utleniaczami, nazywanymi także wolnymi rodnikami lub oksydantami, a przeciwutleniaczami, czyli antyoksydantami. Wolne rodniki powstają podczas każdego oddechu, kiedy dochodzi do przekształcania tlenu w energię, która jest niezbędna do życia. Zarówno jedne jak i drugie występują w organizmie, gdyż są niezbędne dla przebiegu wielu procesów życiowych. Stan równowagi między nimi jest optymalny dla zdrowia ludzkiego.

suplementy na odporność i stres oksydacyjny

Niebezpieczna zaś jest nierównowaga między wolnymi rodnikami, a antyoksydantami, polegająca na wzroście produkcji wolnych rodników, związków niszczących wszystko z czym się zetkną w organizmie człowieka, ponieważ dążą do odebrania komórkom brakującego im elektronu, co doprowadza do ich niszczenia. Ten stan łączy się najczęściej ze spadkiem poziomu antyoksydantów, które uniemożliwiają szkodliwe działanie wolnych rodników, przekazując im swój elektron i w ten sposób unieszkodliwiając i usuwając z organizmu. Mniejsza ilość antyoksydantów nie tylko powoduje większy stres oksydacyjny, ale także spadek odporności organizmu. Co łączy się z większym ryzykiem zachorowania na różne choroby.  Im więcej w diecie znajdą się produkty zawierające antyoksydanty, tym w organizmie wzrasta odporność.

Odpowiednia dieta na stres oksydacyjny i silną odporność

Niszczącemu działaniu oksydantów przeciwdziałają przeciwutleniacze. Naturalnym przeciwutleniaczem wytwarzanym przez organizm jest glutation, skoncentrowany w wątrobie. Antyoksydantów można dostarczać organizmowi spożywając witaminę A, E, C oraz karotenoidy, będące żółtym barwnikiem pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, znajdującym się między innymi w marchewce, dyni i pomidorach, szpinaku, papryce, żółtkach jaj. Antyoksydantem są także polifenole, występujące naturalnie w roślinach, owocach i warzywach, winie, winogronach, oliwie z oliwek, orzechach, kakale. Największe ich stężenie występuje zazwyczaj w skórce owoców. Selen i cynk należą do przeciwutleniaczy, a także flawonidy, występujące przede wszystkim w roślinach, a także w owocach aronii, cytrusach jagodach, borówkach. Spośród warzyw bogate w flawonidy są brokuły, papryka, soja oraz cebula i czosnek. Doskonałym źródłem przeciwutleniaczy są również owoce morza i ryby, a także kasze, szczególnie gryczana.

dieta na wzmocnienie odporności

Te produkty mają właściwości antyoksydacyjne. Wykorzystując te produkty w swojej diecie można zmniejszyć negatywne skutki stresu oksydacyjnego, który negatywnie wpływa na odporność. Dodatkowo antyoksydanty zawarte są w owocach i warzywach zawierające dużo witaminy C, która jest znana właśnie z właściwości wzmacniających odporność.

Wpływ stresu oksydacyjnego na zdrowie i silną odporność

Skutkiem stresu oksydacyjnego może być wiele chorób. Początkowo może to być ból głowy, stawów, mięśni, problemy trawienne. Może pojawić się spadek odżywczych składników krwi. Kolejnym etapem są stany zapalne, doprowadzające do poważnych chorób, będących konsekwencja stresu oksydacyjnego.

Jego skutkiem długofalowym są szybsze procesy starzenia się skóry i spadek odporności organizmu, zwiększający ryzyko pojawienia się wielu chorób. Wśród konsekwencji stresu oksydacyjnego wymienia się choroby układy krążenia z miażdżycą. Niszczące działanie wolnych rodników może doprowadzić do tak poważnych chorób jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Wolne rodniki wpływają również na płodność człowieka. U mężczyzn nadmiar utleniaczy może obniżać jakość nasienia, powodując pogorszenie ruchliwości plemników, a u kobiet zaburzać cykl miesiączkowy .

Stres oksydacyjny jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Obniża on odporność człowieka, dlatego należy zadbać o właściwą dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.  Warto także zaopatrzyć się suplementy diety na odporność, które także mają właściwości antyoksydacyjne.